Nils Aasland [back to menu]
Overview 12345678910111213
Overview. Projects: Økoskulptur Fet Lense Museum 1998
Nils' comments: Detaljer kvistkunst
 

Øko-Skulptur
Et samarbeid med Fet Lensemuseum, Fetsund

Formålet med prosjektet:
Ved hjelp av de naturgitte materialer som finnes ved elva, å skape skulpturale objekter, med lite bruk av tilført energi utfra en økologisk tankegang. Objektene skulle ha en forbindelse til kulturen ved elva.

Forsøk med støpemasse
Sammenstillingen av et mykt materiale som små kvister med et potent materiale som støpemasse appellerer til den kunstneriske nyfikenheten. Fysiske egenskaper som letthet og tyngde, bærende og båret, svevende og statisk har vært elementer i forsøkene.

Øko-miniatyrer
Elvebreddens bunnmateriale her besto av sand,silt og sandholdig jord. Det var ikke tilgjengelig leire som behøves for å lage en holdbar støpemasse. Annen løsning måtte brukes.

Hengende objekter i trær, ”Pans Lyttepost”
I kontrast til trærnes organiske grenverk henges opp lette konstruksjoner som ribbeverk i trekantform. Disse har en vertikal utstrekning og er konvekse.

Labyrint.
På en parkmessig slette syd for musèet ble labyrinten plassert. Veggene utføres som en lett konstruksjon med stolper i bakken og horisontale rajer. Veggen ble flettet av myke kvist av selje og bjørk.

Naver og merkeøks
Fet Lensemuseum er an museal forlengelse av tømmerfløtertradisjonen langs Glomma. Denne tradisjonen er svært rik på ulike redskaper og verktøy. Naver eller hånddrever bor ble brukt til å lage hull til kjettingen som holdt lensene sammen. Merkeøksa hadde kjøperens merke, dette ble slått inn i stokken før fløtingen startet. En merkeøks er et stykke kunstverk i seg selv, laget av dyktige smeder.

Copyright: © BONO/ Nils Aasland
BONO, Kjeld Stubsg. 3, 0160 Oslo tlf 23100350